Francuska: Macron i Le Pen u drugom krugu

Na predsjedničkim izborima u Francuskoj, na osnovu 89,7 odsto prebrojanih glasova, centrista Emmanuel Macron osvojio je 23,7 odsto glasova, a kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen 21,9 odsto

Treće mjesto na jučerašnjim izborima zauzeo je konzervativac Francois Fillon, sa 19,9 odsto glasova, a iza njega je ljevičar Jean-Luc Mélenchon sa 19,2 odsto.

Macron i Le Pen su prošli u drugi krug izbora koji će biti održan 7. maja. Poslije izbora noćas su u Parizu izbili neredi, a policija je privela tri osobe. Demonstranti su palili automobile, igrali oko logorske vatre i bježali od policije. Između demonstranata i policije je došlo do manje tuče na Trgu Bastilje, ali niko nije povrijeđen.

Kasnije se oko 300 ljudi okupilo na mirnom protestu blizu Trga Republike, mašući crvenim zastavama i pjevajući “Ne Marin i ne Macron”.

Kandidat centra Emmanuel Macron ubjedljivo bi pobijedio protivnicu ekstremne desnice Marin Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora koji je zakazan za 7. maj, saopštila su dva instituta poslije prvih rezultata prvog kruga.

Institut Ipsos Sopra Steria je naveo bi Macron osvojio 62 odsto, a Marin Le Pen 38 odsto glasova.

Drugi institut Harris interactive naveo je da bi kandidat centra dobio 64 odsto, a predsjednica Nacionalnog fronta oko 36 odsto. (Beta)