Dobavljači iz BiH strahuju da će Agrokor izvući novac

Dobavljači koncerna Agrokor iz FBiH nisu zadovoljni jer od Vlade FBiH dobijaju nepotpune informacije. Zahtijevaju da se eventualni odliv novca zaustavi, ali i da se napravi plan otplate dospjelih dugovanja, rekao je za Capital Marko Šantić, predsjednik Privredne komore FBiH

Po njegovim riječima, situacija u FBiH zasad nije alarmanta i „može da se trpi“, ali će problem nastati ako počne da se iznosi novac iz FBiH.

– Dobavljači iz FBiH uglavnom posluju sa Konzumom, kojem promet ne pada. O dugovanjima Agrokora ne bih govorio, ali bih naglasio da situacija kod nas nije teška kao u Srbiji i Hrvatskoj, istakao je Šantić.

Početkom mjeseca rečeno je da dug Agrokora prema dobavljačima iz FBiH iznosi oko 150 miliona KM, dok je prema Konzumovim podacima taj dug krajem marta iznosio 130 miliona KM. Istovremeno,  predstavnici Privredne komore RS i dobavljači iz RS i dalje čekaju reakciju ministra trgovine i turizma RS Predraga Gluhakovića i sastanak na kojem bi problemi u vezi sa slučajem Agrokor bili što prije riješeni.

– Prikupljamo podatke o dugovanjima Agrokora, ali potrebne reakcije nadležnog ministarstva i Vlade RS nema, rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Vlasnik „Krajina klasa“ Saša Trivić ističe da problemi sa Konzumom nisu ništa veći nego ranije i vjeruje da bi situacija takva mogla i da ostane. Ekonomski gledano, svi smo bili svjesni šta može da se desi. Od 2008. godine imali smo problema. Konzum sada sa isplatama kasni do 80 dana, a drugi dan prodaju našu robu, istakao je.

Iako bi bilo dobro da Vlada RS i Ministarstvo trgovine i turizma RS organizuju sastanak sa dobavljačima iz RS, ne vidi kako bi država mogla da zaštiti privrednike.

– Mogućnosti države nisu velike. Ja imam ugovor sa nekim firmama koje garantuju svojom imovinom, Konzum nema imovinu. Kako to država da riješi? Oni nisu u stanju da riješe naše sporove koji traju godinama, a tiču se normalnih potraživanja, navodi Trivić.

Ministarstvo trgovine i turizma RS ni danas nije imalo program mjera kojima bi moglo da zaštiti domaće firme u slučaju Agrokor, a do kraja radnog vremena nisu odgovorili da li je sastanak sa dobavljačima uopšte u planu. (Capital)