Fusion je tajanstvena GoPro VR kamera

Smanjena potražnja za običnim akcionim kamerama, kao i promašaj sa lansiranjem drona Karma, negativno su uticali na rezultate GoPro-a i na razvoj njihovog osnovnog asortimana

Stoga su u ovoj američkoj kompaniji odlučili da krenu u neka nova područija, poput snimanja videa za virtuelnu stvarnost. Protekle nedjelje najavili su pokretanje pilot-programa GoPro Fusion za koji se profesionalci sada mogu prijaviti i početi ga testiraju.

Fusion je naziv za GoPro kameru koja snima sferični video u 360° i rezoluciji od čak 5,2K, što je idealno za VR fotografije i video. U GoPro-u ovu kameru opisuju kao šest običnih kamera povezanih u jednu, a Fusion vide kao tehnologiju koja će omogućiti stvaranje naprednog sadržaja, drugačijeg od svega do sada. Ona će omogućiti naknadno „vađenje“ HD slika i videa iz sferičnog zapisa u standardnom pravougaonom formatu, što znači da kamerman neće morati da brine o kadriranju tokom snimanja, već će najbolji kadar moći da odabere naknadno.

I dalje nisu poznati nikakvi dodatni detalji o ovoj kameri, a očekuje se da će više informacija biti otkriveno u narednim mjesecima, nakon što pilot-projekt prođe testiranje. Završi li se ono uspješno, tokom ljeta bi Fusion mogao u prodaju.

(Itvesti)