Prva kuća koju je sagradio Antonio Gaudi

Španski arhitekta Antonio Gaudi, 1883. godine sagradio je prvu kuću nazvanu Casa Vicens, kojom je pokrenuo nove tehnike dizajna i rođenje modernizma u Barseloni. Polovinom ove godine ova kuća će biti pretvorena u muzej

Kuću je naručio Manel Vicens kao ljetnu rezidenciju, a njegova fabrika opeke izradila je pločice za kuću. Ovom građevinom Gaudi je postavio nove standarde tog vremena jer je to bila prva Art Nouveau zgrada izgrađena u neo-maorskom stilu sa primjesama orijentalne arhitekture. Prvobitno je izgrađena kao četverospratnica, na prizemlju se nalazi galerija i vodopad. Gaudijeva ljubav prema boji je evidentna.

vicens-kuca-780x1024

Kuću je 1899. godine preuzela porodica Jover koja je napravila znatne izmjene. Angažovali su Gaudijevog prijatelja, arhitektu Joan Baptista Serra de Martíneza koji je kuću namijenjenu jednoj porodici pretvorio u tri odvojena stana i promijenio originalne stepenice.

casa-vicens-antoni-gaudi-1024x647

Kuća je doživjela još dvije rekonstrukcije, 1935. i 1964. a njena veličina je uduplana. Casa Vicens je 1993. postala istorijski spomenik, a UNESCO je 2005. proglasio spomenikom kulture.

Napokon, za 35 miliona dolara kuću je kupila MoraBanc koja je pretvara u muzej i otvara za javnost ove godine.