Velika Britanija ima više milionera nego ikad, na vrhu liste braća Hinduja

U vrijeme straha od Brexita Velika Britanija ima više milionera nego ikada ranije, a na vrhu liste od 1.000 najbogatijih su braća Hinduja sa bogatstvom od 16,2 milijardi funti, pokazala je lista najbogatijih Sunday timesa za 2017

Robert Watts, koji je sačinio listu, rekao je da dok mnogi Britanci brinu zbog Brexita, najbogatiji su mirni i nastavljaju da zgrću milione.

Sve više žena, ljudi iz etničkih manjina i iznenađujućih tipova poslova različitih društvenih nivoa, ukljućujući živinare i proizvođače hrane za kućne ljubimce, sada su rame uz rame sa dioničarima i magnatima u oblasti nekretnina, rekao je Watts.

Ova lista pokazuje da 1.000 najbogatijih pojedinaca i porodica u Velikoj Britaniji ima ukupno bogatstvo od 658 milijardi funti, što je za 14 odsto više nego prošle godine kada je iznosilo 575 milijardi funti. Lista je pokazala da je za ulazak među “top 1.000” mega-bogatih potrebno bar 110 miliona funti, dok je 1997. bilo “dovoljno” tek 15 miliona funti.

Braća Šričand (81) i Gopičand (77) Hinduja su najbogatiji među 134 milijardera u Britaniji, kojih je ove godine za 14 više nego 2016. Imaju investicije u oblasti nafte i gasa, automobilskoj industriji, informacionim tehnologijama, energetici, medijima, bankarstvu, nekretninama, zdravstvu…

Ukrajinski biznismen Len Blavatnik, čija imperija uključuje i “Warner” muzičku grupaciju, drugi je na listi sa bogatstvom od 15,982 milijardi funti.

David (78) i Simon (76) Reuben ove godine imaju bogatstvo od 14 milijardi funti, a posao im je uglavnom fokusiran na nekretnine u Londonu.

Lakshmi Mittal (66) najveći proizvođač čelika na svijetu, ima bogatstvo od šest milijardi funti i njegove imovina ima najveću stopu rasta, a imovina njegove porodice iznosi 13,229 milijardi funti.

Na petom mjestu je Ališer Usmanov (63) koji ima vlasništvo 30 posto fudbalskog kluba Arsenal, a njegovo bogatstvo se procjenjuje na 11,791 milijardi funti.

Vlasnik Fudbalskog kluba Chelsea Roman Abramovič je na 13. mjestu ove godine sa bogatstvom od 8,053 milijardi funti.