Wall Street: Oprezna trgovina zbog smjene direktora FBI-a

Na Wall Streetu se u srijedu trgovalo oprezno jer su ekonomske vijesti bile u drugom planu, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump neočekivano otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeyja

Dow Jones oslabio je 0,16 odsto, na 20.943 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,11 dosto, na 2.399 bodova, a Nasdaq indeks 0,14 odsto, na rekordnih 6.129 bodova. Oprezno trgovanje posledica je straha ulagača da će politička pitanja u Washingtonu odvratiti pažnju od ekonomskih reformi, nakon što je Trumpova odluka o otpuštanju šefa FBI-a izazvala buru na političkoj sceni.

U utorak uveče Trump je sasvim neočekivano objavio da je razriješio Comeya zbog njegovih greški i krivih odluka u lanjskoj istrazi o elektronskim porukama Hillary Clinton.

Sumnja da Trump svojom odlukom pokušava omesti istragu koju je Comey vodio o navodnim ruskim računarskim napadima tokom lanjske predsjedničke izborne kampanje i mogućoj povezanosti članova Trumpova izbornog štaba i Rusije.

Ulagači se plaše da će ta bura u Washingtonu ponovno odvratiti pažnju Trumpove vlade s njegovih obećanja o smanjenju poreza i podsticanju državne potrošnje.

A ta Trumpova obećanja najvažniji su razlozi snažnog rasta cijena akcija na Wall Streetu od 8. novembra, kada je Trump pobijedio u trci za Bijelu kuću.

U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče porasle, a predvodio je energetski sektor s rastom od 1,06 odsto, što se zahvaljuje skoku cijena nafte za 3,5 odsto.

S druge strane, cijene akcija u industrijskom i sektoru proizvođača robe za široku potrošnju pale su u prosjeku oko 0,3 odsto.

Novi rekordni nivo Nasdaq indeksa najviše se zahvaljuje rastu cijena akcija proizvođača čipova, nakon što je Nvidia objavila bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Cijena akcije Nvidie skočila je gotovo 18 odsto, dok je akcija njenog konkurenta AMD-a poskupela oko 6 odsto.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,59 odsto, na 7.385 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,07 odsto, na 12.757 bodova, a pariski CAC 0,05 odsto, na 5.400 bodova.