Azijske berze: Ulagači na oprezu uoči odluke Feda o kamatama

Na azijskim berzama u srijedu se trguje oprezno jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči odluke američkog Feda o kamatnim stopama

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto, dok na berzama u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu balansiraju na rubu negativnog i pozitivnog podruja. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,1 odsto.

Azijski ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči odluke čelnika američke centralne banke o ključnim kamatnim stopama. Dvodnevna sjednica Feda završava danas, a na tržištima se očekuje povećanje kamata za 0,25 postotnih bodova.

Taj je potez, kažu analitičari, već ugrađen u tržišta jer zvaničnici Feda već nedjeljama najavljuju povećanje kamata ako ekonomski pokazatelji budu dobri, a svi posljednji izvještaji ukazuju na ubrzanje rasta američke ekonomije i jačanje inflacije prema ciljanom nivou Feda od 2 odsto. Međutim, ulagači su oprezni jer očekuju jasnije signale namjerava li Fed ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom da bi rast ekonomije mogao dodatno ubrzati, kao i inflacije, jer predsjednik SAD-a Donald Trump već dugo najavljuje povećanje fiskalne potrošnje, a smanjenje poreza.

Podršku tržištma pružaju brojni makroekonomski podaci iz Kine, koji ukazuju na stablizaciju druge po veličini svjetske ekonomije, nakon dužeg razdoblja usporavanja rasta.

Takođe, ulagači su ponešto odahnuli jer su cijene nafte jutros porasle, nakon što su juče pale na najniže nivoe od kraja novembra prošle godine. Dok članice OPEC-a smanjuju proizvodnju prema lanjskom dogovoru, u SAD-u proizvodnja raste, pa niko nije siguran koliko će OPEC-ovo smanjenje proizvodnje uticati na ublažavanje neravnoteže između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

Nakon jučerašnjeg oštrog pada, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 1,4 odsto, na 48,40 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar stabilan uoči odluke Feda jer je povećanje kamata, kažu analitičari, već ugrađeno u kurseve.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 101,69 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 101,38 bodova. Pritom se kurs američke u odnosu na japansku valutu kreće oko 114,80 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 114,90 jena. U odnosu na evropsku valutu, dolar je ojačao, pa se cijena eura jutros kreće oko 1,0615 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0650 dolara. (Agencije)