Evropske berze u porastu na početku nedjelje

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro cijene akcija su porasle, posebno u finansijskom sektoru nakon što je Italija pokrenula proces spašavanje dvije regionalne banke, a u fokusu ulagača je i švajcarski Nestle

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u plusu 0,7 odsto, nakon što je u petak oslabio 0,2 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,50 odsto, na 7.461 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 odsto, na 12.806 bodova, a pariski CAC 0,85 odsto, na 5.310 bodova.

Najviše su jutros, 1,2 odsto, porasle cijene akcija u bankarskom sektoru jer je Italija u nedjelju pokrenula proces spašavanja dvije regionalne banke, koji bi državu mogao koštati i do 17 milijardi eura. Pritom će zdrave dijelove tih banaka preuzeti Intesa Sanpaolo, čija je akcija jutros poskupjela 3,6 odsto.

Snažno je, više od 4 odsto, skočila i cijena akcija Nestlea, nakon što je aktivistički ulagač Daniel Loeb objavio da drži 1 odsto udjela u toj švajcarskoj prehrambenoj kompaniji i da traži od nje da poveća svoje marže, otkupljuje akcije na tržištu i proda poslovanja koja joj nisu osnovna.

Na dobitku je jutros i energetski sektor, što se zahvaljuje oporavku cijena nafte, nakon što su prošle nedjelje pale gotovo 4 odsto. Nakon što je prošle nedjelje zaronile na najniži nivo u 10 mjeseci, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 1,1 odsto, na 43,47 dolara.

I na londonskom je tržištu barel poskupio 1,1 odsto, na 46,02 dolara, odmakavši se od najnižih nivoa u sedam mjeseci.