Azijske berze: Oprezna trgovina, manji pad indeksa

Berza

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, a indeksi su na putu nedjeljnih gubitaka, kao i kurs dolara, što je posljedica nesigurnosti na tržištima zbog niza skandala američkog predsjednika Donalda Trumpa

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na dobitku 0,1 odsto, a blago su porasle i cijene akcija u Južnoj Koreji i Hong Kongu. Berzanski indeksi u Šangaju i Australiji pali su između 0,1 i 0,2 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,1 odsto. Tako je na putu nedjeljnog gubitka od 0,5 odsto.

Azijske berze podržao je jučerašnji rast cijena akcija na Wall Streetu od oko 0,3 odsto, nakon oštrog pada dan prije, ali ulagači su i dalje vrlo oprezni dok prate razvoj situacije na političkoj sceni u Washingtonu nakon niza skandala predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, zbog kojih se postavlja pitanje može li Trump uopšte ostati u Bijeloj kući.

Nakon medijskih naslova da je Trump zatražio od direktora FBI-a Jamesa Comeyja, kojeg je nedavno smijenio, da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savjetnika za sigurnost Michaela Flynna, neki republikanci zatražili su nezavisnu istragu o mogućoj vezi između Trumpove predsjedničke kampanje i Rusije, a zaredali su i pozivi za opoziv predsjednika.

Ministarstvo pravosuđa imenovalo je bivšeg direktora FBI-ja Robert Mueller posebnim tužiteljem u istrazi o, kako je to formulisalo, “naporima ruske vlade da utiče na predsjedničke izbore 2016. i s tim povezanih pitanja”.

Trump je to nazvao „najvećim lovom na vještice protiv jednog političara u američkoj istoriji”, ali to je imenovanje malo umirilo ulagače na berzama.

Podršku tržištima pruža i rast cijena nafte treći dan zaredom, što se zahvaljuje porukama iz OPEC-a i nekih nečlanica tog kartela da će se dogovor o smanjenju proizvodnje produžiti i nakon juna. Zbog toga je jutros na londonskom tržištu cijena barela porasla 0,7 odsto, na 52,88 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio 0,8 odsto, na 49,75 dolara.

Od početka nedjelje cijene ′crnog zlata′ na dobitku su oko 4 odsto.

A na valutnim je tržištima pritisak na dolar malo popustio. Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 97,82 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 97,52 boda. Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 111,20 jena, kao i juče u ovo doba.

U odnosu na evropsku valutu, dolar se malo oporavio, pa se cijena eura jutros kreće oko 1,1100 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1145 dolara. Od početka nedjelje dolar je prema korpi valuta oslabio 1,4 odsto, pri čemu je njegov kurs prema japanskoj valuti pao 1,8 odsto.