Na azijskim berzama se trguje oprezno, euro pao

Na azijskim berzama jutros se trguje oprezno, pri čemu su indeksi na putu nedjeljnih dobitaka, dok je euro pod pritiskom nakon jučerašnjih odluka Evropske centralne banke

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 1,2 odsto, dok su cijene akcija u Šangaju, Singapuru i Australiji porasle između 0,1 i 0,3 odsto.

Berzanski indeksi u Hong Kongu i Južnoj Koreji pali su između 0,3 i 0,4 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,2 odsto, dok je od početka nedjelja na dobitku 1,9 odsto.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji novi rekordi svih najvažnijih indeksa na Wall Streetu jer je nastavljen uspon cijena akcija podstaknut obećanjima novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje.

Najviše je u proteklih nedjelju dana skočio tokijski Nikkei indeks, više od 3 odsto, pri čemu se jutros, po prvi put u godinu dana, u jednom trenutku probio iznad nivoa od 19.000 bodova.

To se zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga japanski izvozni proizvodi postaju cjenovno konkurentniji na inostranim tržištima. U proteklih nedjelju dana dolar je prema jenu ojačao 0,9 odsto.

Uz to, podršku japanskim akcijama pružile su naznake ubrzanja rasta američke ekonomije, najvećeg izvoznog tržišta japanskih kompanija.

Podršku tržištima pruža i stabilnost cijena nafte. Juče su cijene barela porasle, nakon što su nekoliko dana bile pod pritiskom, a jutros zadržavaju te dobitke.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,1 odsto, na 53,83 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,1 odsto, na 50,90 dolara.

A na valutnim je tržištima euro oslabio nakon što je juče Evropska centralna banka (ECB) na redovnoj sjednici odlučila produžiti program kupovine imovine do kraja 2017. godine, ali je snizila mjesečne iznose kupovine sa sadašnjih 80 na 60 milijardi eura.

Na tržištu se očekivalo da će program kupovine imovine biti produžen za šest mjeseci, pa je odluka o nastavku sprovođenja tog programa za devet mjeseci pritisla euro.

Juče je uoči sjednice ECB-a kurs eura dostigao 1,0875 dolara, da bi potom oštro pao. Jutros se kreće oko 1,0615 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,0770 dolara.

Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, pa je njegova cijena porasla s jučerašnjih 113,50 na 114,45 jena, krenuvši ponovo prema 114,83 jena, najvišem nivou u 10 mjeseci, dostignutog prošle nedjelje.

Zahvaljujući tome, jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest drugih najvažnijih svjetskih valuta, porastao 0,1 odsto, na 101,18 bodova, dok je od početka nedjelje na dobitku 0,4 odsto.

Jačanje dolara zahvaljuje se očekivanjima da će američki Fed naredne nedjelje povećati ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da su izgledi za to premašili 90 odsto, dok su izgledi da će Fed povećati kamate za još četvrtinu postotnog boda do juna naredne godine dostigli 50 odsto.