Na prodaju idu Todorićev helikopter, jahta i luksuzni automobili

U ponedjeljak u Agrokoru počinje proces rješavanja imovine koja nije neophodna za poslovanje kompanije prodajom luksuznih jahti, helikoptera i automobila

– U ovom trenutku vanredna uprava Agrokora razmatra prije svega prodaju pokretnina koje nisu neophodne za poslovanje Agrokora. Kao prvi korak, uprava priprema javni poziv za prodaju helikoptera i jahte koji su u vlasništvu Agrokora, koji će biti objavljen sljedeće sedmice. Takođe, uprava radi na smanjivanju voznog parka Agrokora te se u kontaktu s leasing kućama rješava pitanje najluksuznijih automobila iz tog voznog parka, prije svega marki Mercedes, Range Rover i Audi, koji nisu neophodni za poslovanje kompanije, rečeno je iz Uprave Agrokora za Jutarnji list.

Napominju da će se sve prodaje provoditi u skladu sa Zakonom o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH te u skladu s jasnim pravilima koja garantuju maksimalnu otvorenost procesa, a koja će biti objavljena na web stranicama kompanije.

Kao prve pokretnine za koje će se objaviti javni poziv naći će se motorna jahta Riva 85 Opera, dužine 23,86 metara, s godinom proizvodnje 2006., te helikopter Bell 427 VFR, godine proizvodnje 2006.

Kada je u pitanju smanjenje broja automobila u koncernu, radi se o više auta modela Audi A8, Mercedesima S 600 i GLS, Range Roveru, te drugim automobilima, a na koncu tog procesa vozni park Agrokora trebao bi se smanjiti za 60 posto, kada svi dogovori s leasing kućama, koji su u toku, budu gotovi.

Nakon prodaje pokretnina, u dosljedno vrijeme, kada se za to steknu uslovi, krenuće se u prodaju nekretnina za koje se procijeni da nisu potrebne za poslovanje koncerna i njegovih kompanija, a nakon toga i u eventualnu prodaju firmi koje ne pripadaju portfelju proizvodnih, prerađivačkih i maloprodajnih preduzeća.