Moskva ukida preostale trgovinske sankcije Turskoj

Rusija je pristala da ukine preostale trgovinske sankcije protiv Turske, koje su uvedene nakon što su turski avioni oborili rusku borbenu letjelicu iznad sirijske granice 2015. godine

Državna agencija Anadolija je prenijela da su sporazum potpisali na marginama samita lidera crnomorskog regiona zamjenik turskog premijera Mehmet Şimşek i njegov ruski kolega Arkady Vladimirovich Dvorkovich. U izvještaju se navodi da je ovaj dokument važan korak ka normalizaciji ekonomskih odnosa i povećanju trgovinske razmjene.

Vlada Ruske Federacije je u saopštenju potvrdila da je usvojen dokument “o ukidanju bilateralnih trgovinskih restrikcija”. Ceremoniji potpisivanja su prisustvovali premijeri dvije zemlje Binali Jildirim i Dmitrij Medvedev.

Za sada nema detalja iz dokumenta, ali se pretpostavlja da će Turska moći ponovo da izvozi u Rusiju paradajz, svoj ključni poljoprivredni proizvod.

Obaranje ruskog aviona 24. novembra 2015. godine je izazvalo veliku krizu u odnosima između dvije zemlje, a Moskva je uvela sankcije protiv Ankare. Prošlog ljeta je sklopljen sporazum o pomirenju i dvije države su brzo popravile odnose, a sada sarađuju u pokušajima da se okonča kriza u Siriji.