Direktor Etihad Aviation Group napušta kompaniju

Glavni izvršni direktor kompanije Etihad avijejšn grup (Etihad Aviation Group), vlasnice Etihad ervejsa (Etihad Airways) odlazi poslije višegodišnje kupovine drugih kompanija kojom se ta firma s Bliskog istoka proširila od Evrope do Australije.

Kompanija iz Abu Dabija nije iznijela razlog odlaska Džejmsa Hogana za koga se traži zamjena, međutim spekuliše se da Hogan odlazi zbog sporne sposobnosti Etihada da preokrene sudbinu svojih investicionih partnera u teškoćama, kakvi su Er Berlin (Air Berlin) i Alitalia.

Ova partnerstva pomažu povećanju saobraćaja mreže Etihada koji se takmiči protiv većih lokalnih rivala kao što su Emirejts (Emirates) i Katar ervejz (Qatar Airways), ali je zato Etihad izložen problemima firmi koje je kupio i za koje je sada djelimično odgovoran.

Etihad ima 120 aviona, a naručio je 178. Ta firma je 2015. godine prijavila 103 miliona dolara profita, što je njen najnoviji dostupan godišnji rezultat.

Predsjednik Etihada Mohamed Fadel Al-Mazruvi je rekao da je neposredni prioritet kompanije revizija čitave njene strategije, što znači više promjena te firme u državnom vlasništvu. Etihad je svog dugogodišnjeg izvršnog direktora Petera Baumgartnera prošle godine postavio za izvršnog direktora same aviokompanije, što je bio dio šireg restrukturisanja.

Hogan, koji je prethodno bio izvršni direktor i predsjednik aviokompanije, postao je predsjednik i izvršni direktor krovnog preduzeća Etihad avijejšn grup. Etihad kaže da će Hogan, Australijanac, otići u drugoj polovini ove godine. On je izjavio da je ponosan na aviokompaniju koju je izgradio i na njenih više od 26.000 zaposlenih.

Pored Er Berlina i Alitalije, Etihad ima udio i u Er Srbiji (Air Serbia), Er Sejšelima (Air Seychelles), Etihad ridžnelu (Etihad Regional) čije je sjedište u Švajcarskoj, u indijskom Džet ervejsu (Jet Airways) i u Virdžin Australiji (Virgin Australia). (Agencije)