Najveće kompanije u Evropi na putu da ostvare najveći rast profita u posljednjih 7 godina

Najveće kompanije u Evropi su na putu da u prvoj polovini ove godine ostvare najveći rast profita u posljednjih sedam godina, što nagovještava da bi ovaj kontinent konačno mogao da se oslobodi posljedica globalne ekonomske krize, procjene su analitičara

Nakon dva kvartala stabilnog ekonomskog rasta evropske kompanije sada očekuju veliki rast profita. Očekuje se da kompanije iz eurozone – bloka evropskih zemalja koje koriste euro, nadmaše kompanije iz SAD u dva uzastopna kvartala. Ukoliko se završi dobro kako je i počelo, to bi bila najbolja godina od 2010. kada su evropske firme vratile profitabilnost, nakon naglog pada prihoda usled ekonomske krize 2008. godine.

Fantastičan rast prihoda u Evropi zabilježen je u prvom kvartalu, a analitičari očekuju umjeren rast zarada u drugom kvartalu, ali i dalje uz dosta rezervi, jer je i ranije bilo znakova njihovog konstantnog rasta koji se nije održao.

Prihodi najvećih kompanija u Evropi u prvom kvartalu imali su rast od 23 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok je rast prihoda u istom periodu u SAD iznosio 14 odsto, pokazuju analize.

Na godišnjem novou očekuje se rast prihoda nešto veći od 16 odsto za 600 najvećih evropskih kompanija sa “Stoxx” indeksa, u odnosu na 500 američkih kompanija sa “Standard i Poor’s” indeksa koje će imati rast prihoda od 10,5 odsto, podaci su kompanije “Factset”.

Prošle godine ovih 600 evropskih preduzeća u prosjeku su imali pad prihoda od 1,9 odsto.

“Wall Street Journal” u svom tekstu navodi da je ovaj rast baziran na potrošnji građana i preduzeća, čega nije bilo u značajnijem obimu još od ekonomske krize 2008. godine. Prihodi korporacija u Evropi su sada stabilni, stopa nezaposlenosti u eurozoni i njenim najvećim članicama postepeno opadaju tokom posljednjih nekoliko godina, a potrošači otplaćuju svoje dugove i akumuliraju novac za potrošnju.

Evropska komisija je saopštila da je da je indeks zadovoljstva potrošača porastao na najviši nivo od jula 2007. godine. Pored toga, cijene nafte su umjerenije u odnosu na prije nekoliko godina kada su bile izuzetno visoke, a vlasti su prestale da smanjenjem potrošnje.

Turizam pruža podsticaj zemljama kao što su Španija i Grčka. Mnogi posjetioci sada planiraju odmor u evropskim destinacijama nakon niza terorističkih napada u Sjevernoj Africi i Egiptu.

– Evropa dokazuje da je u ovom trenutku iznenađujuće otporna, rekao je Martin Daum, izvršni direktor za komercijalna vozila kompanije “Daimler”, jedne od najvećih svjetskih proizvođača kamiona. On je rekao da je “Daimler” zahvaljujući prodaji u Evropi zaštićen od posljedica slabe prodaje u SAD i Brazilu u posljednjih nekoliko kvartala.

Ovaj rast je iznenadio zvaničnike širom Evrope. Bankari Evropske centralne banke nisu uspijevali godinama da ultraniskim kamatnim stopama značajno podstaknu zaduživanje i potrošnju.

Snažan početak 2017. godine nije dobra vijest samo za Evropu, kontinent koji su nazivali “bolesnikom” svjetske ekonomije otkako je nastupila duboka finansijska kriza. Pravi oporavak bi mogao “podići” i mnoge kompanije iz SAD i Azije koje posluju u Evropi.