Revolut uveo dodatnu opciju trgovanja zlatom

Ekonomija

Zlato će biti dostupno u aplikaciji putem nove funkcije ‘Commodities’ (Roba) na upravljačkoj ploči. Korisnici mogu trgovati izloženošću zlatu na temelju aktuelnih tržišnih podataka koje Revolut dobija od svog pouzdanog partnera za usluge ulaganja u zlato.

Cjelokupna izloženost korisnika zlatu osigurana je stvarnim, fizičkim zlatom sačuvanim kod Revolutovog pouzdanog partnera za usluge ulaganja u zlato.

Korisnici mogu međusobno prenositi izloženost zlatu putem aplikacije Revolut ili je trenutno pretvarati u kriptovalutu odnosno e-novac za kupovanje.

Revolut nudi i opciju automatske berze koja omogućava korisnicima postavljanje određene cijene po kojoj će trgovati izloženošću zlatu, pri čemu će Revolut automatski obaviti transakciju kada tržišna cijena dosegne zadatu vrijednost.

Uvođenje zlata kao opcije najnoviji je korak koji je Revolut poduzeo kako bi uklonio prepreke koje se obično povezuju s nedostupnim finansijskim proizvodima, kao što je izloženost zlatu, nakon pokretanja kriptovalutne platforme u decembru 2017. te trgovanja dionicama bez provizije 2019.

Korisnici računa Metal i Premium moći će pristupiti zlatu nakon što ažuriraju aplikaciju Revolut i odaberu karticu ‘Commodities’ na upravljačkom meniju. Za razliku od e-novca, zlato u Ujedinjenom Kraljevstvu ne reguliše Agencija za nadzor finansijskih usluga odnosno ono nije regulisano propisima o elektronskom novcu. Kao i kod svih ulaganja, kapital je izložen riziku.