Formira se trgovinski savez koji pokriva polovinu svjetske populacije

Ministri trgovine azijskih država sastali su se u Hanoju u Vijetnamu, kako bi pod vođstvom Kine razmotrili uslove jednog sveobuhvatnog pakta

Sporazum 16 azijskih zemalja “Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo” (RCEP) biće najveći ugovor o slobodnoj trgovini u svijetu, koji pokriva oko polovine svjetske populacije, izvještava agencija AFP.

Ovim dokumentom se eksplicitno isključuju Sjedinjene Države, koje su ranije prevodile drugi regionalni trgovinski pakt – Transpacifičko partnerstvo (TPP) – dok ga američki predsjednik Donald Tramp nije u januaru 2017. godine eliminisao, nazivajući ga “ubicom radnih mjesta”.

Na sastanku u Hanoju, koji je po 19. put okupio pregovarače RCEP-a, dominirala je retorika u korist slobodne trgovine, koja snažno odudara od Trampovih govora tokom predizborne kampanje u kojima je promovisao slogan “Amerika na prvom mjestu”.

“U kontekstu protekcionizma, koji se javlja u brojnim velikim ekonomijama u svijetu, smatramo da će zaključenje pregovora o Sporazumu o RCEP-u prenijeti jasnu i dosljednu poruku o politici otvaranja i ekonomske integracije zemalja u azijskom regionu”, izjavio je ministar trgovine Vijetnama, Tran Tuan Anh, koji je predsedavao skupom.

Pored Pekinga, planirani sporazum o RCEP-u će okupiti deset članica Asocijacije zemalja jugoistočne Azije, plus Indiju, Japan, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland. (Bankar)