Pad njemačkog izvoza najveći od 1990. godine

Svijet

Kako je objavio Savezni biro za statistiku, pad izvoza na 108,9 milijardi evra veći je nego za vrijeme finansijske krize u novembru 2008. godine, kada je izvoz pao za devet odsto, što je bio prethodni najgori mjesec za Njemačku, a lošiji je pokazatelj nego što su očekivali ekonomisti.

Radi se o najvećem smanjenju od početka vođenja statistike u avgustu 1990“, naveo je biro Destatis u saopštenju.

Uvoz je u martu pao za 5,1 odsto na mjesečnom nivou, na 91,6 milijardi evra, što je najniži nivo od januara 2009. godine. U odnosu na mart 2019. izvoz je pao 7,9 odsto a uvoz 4,5 odsto.

Trgovinski suficit spustio se na 12,8 milijardi evra prema korigovanim podacima, naveo je Destatis.

Čak i da Njemačka nije uvela opsežne restrikcije na javni život prije kraja marta više njenih vodećih trgovinskih partnera kao što su Kina ili Italija već su bili pogođeni pandemijom.

Ministar ekonomije Peter Altmajer upozorio je krajem aprila da se Njemačka, prva evropska privreda koja je jako zavisna od izvoza, suočava sa “najgorom recesijom u istoriji Njemačke republike” sa očekivanim padom BDP-a od 6,3 odsto ove godine. Njemačka očekuje da će privreda ponovo početi da raste 2021. i očekuje rast te godine od 5,2 odsto.

Privreda u 19 zemalja Evrozone bilježi pad od 3,8 odtsto u prvom tromjesečju ove godine, prema prvoj procjeni, međutim njemački podaci povećavaju šanse za reviziju naniže, po ocjeni ekonomiste firme ING Carstena Breskija.

Destatis bi 15. maja trebalo da objavi prvu procjenu njemačkog BDP za prvi kvartal 2020.