Wall Street: Rekordni pad S&P 500 indeksa

Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli s rekordnih nivoa, a najviše su pale cijene akcija u energetskom i finansijskom sektoru

Dow Jones oslabio je 0,24 odsto, na 21.029 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,12 odsto, na 2.412 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 odsto, na 6.203 boda. Najviše su jučer pale, 1,3 odsto, cijene akcija u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte.

Iako su OPEC i neke nečlanice tog kartela nedavno odlučile produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje do kraja prvog tromjesečja iduće godine, ulagači se plaše da te mjere nisu dovoljne da bi se uskoro znatnije smanjio jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje.

Znatnije su, 0,8 odsto, pale i cijene akcija u finansijskom sektoru, pri čemu su akcija velikih banaka JPMorgan i Bank of America pojeftinile više od 1 odsto.

S druge strane, u tehnološkom su sektoru cijene porasle u prosjeku za 0,3 odsto, pri čemu su akcija Applea i Microsofta poskupjele 0,6 odsto.

Juče je objavljeno da je potrošnja u SAD-u u aprilu porasla po najvećoj stopi u posljednja četiri mjeseca, dok je inflacija na mjesečnom nivou ojačala. To ukazuje na jačanje domaće potražnje, što otvara prostor američkoj centralnoj banci za povećanje kamata.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 86 odsto izgleda da će čelnici Feda kamate povećati već na sjednici u junu.

Zbog sporijeg nego što se očekivalo rasta ekonomije i nesigurnosti na političkoj sceni u Washingtonu, sve je manje vjerovatno da će Fed do kraja godine kamate povećati u dva navrata, kako se još nedavno procjenjivalo.

Na suzdržanost ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenilo 5,8 milijardi akcija, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,7 milijardi.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,28 odsto, na 7.526 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,24 odsto, na 12.598 bodova, a pariski CAC 0,50 odsto, na 5.305 bodova.