Azijske berze: Oprez na kraju nedjeljne trgovine

Berza

Na azijskim berzama u petak su cijene akcija pale, kao i jučer na Wall Streetu, jer su ulagače zabrinule naznake slabosti potrošnje Amerikanaca.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na gubitku 0,6 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,4 i 0,8 odsto.

Berzanski indeksi u Hong Kongu i Šangaju porasli su između 0,1 i 0,3 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio na gubitku 0,3 odsto. Od početka nedelje taj je indeks na dobitku oko 1,5 odsto.

Azijski su ulagači jutros oprezni jer su juče na Wall Streetu cijene akcija pale oko 0,2 odsto, nakon slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko velikih trgovačkih lanaca, kao što su Macy′s i Kohl′s.

Zbog pada prodaje tih trgovačkih lanaca, ulagači nestrpljivo čekaju podatke o prometu u trgovini na malo u aprilu u SAD-u, koji će biti objavljeni u petak, a mogli bi pokazati da li Amerikanci manje troše u tradicionalnim trgovinama, a više putem e-trgovine ili su jednostavno smanjili potrošnju.

Ulagače zabrinjava i nastavak bure na političkoj sceni u Washingtonu nakon što je u utorak predsjednik SAD-a Donald Trump iznenada otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeyja.

Ulagači se plaše da će taj slučaj ponovno odvratiti pažnju Trumpove vlade od njegovih obećanja o smanjenju poreza i podsticanju državne potrošnje, koja su podsticala rast cijena akcija na Wall Streetu od 8. novembra, kada je Trump pobijedio u trci za Bijelu kuću.

S druge strane, podršku tržištima pruža rast cijena nafte. Nakon što je juče porasla više od 1 odsto, jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala daljih 0,1 odsto, na 47,85 dolara.

I na londonskom je tržištu barel poskupi 0,1 odsto, na 50,80 dolara. A na valutnim je tržištima dolar jutros stabilan, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 99,63 boda. Od početka nedjelje porastao je otprilike 1 odsto. Jutros se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 113,80 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 114,15 jena. I dok je prema japanskoj oslabila, američka je valuta ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena evra skliznula na 1,0860 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0870 dolara.