Azijske berze: Poslovni rezultati kompanija “pogurali” akcije

Berza

Na većini azijskih berzi cijene dionica su blago porasle, kao i na Vol Stritu dan ranije, zahvaljujući najviše solidnim poslovnim rezultatima kompanija.

Ipak se trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,4 odsto, nadoknadivši veći deo jučerašnjih gubitaka.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,6 procenata, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,4 odsto. U Singapuru, Južnoj Koreji i Šan

Na azijske berze je pozitivno uticao jučerašnji blagi, ali ipak rast berzanskih indeksa na Vol Stritu, što se pripisuje solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima većine američkih kompanija. Od 125 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile finansijske izvještaje za treće tromjesečje, njih više od 80 odsto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo. Ulagači se zato nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Rojtersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 2,9 procenata u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od polovine 2016. godine.

Ulagače je ohrabrila i vijest o ukidanju sankcija SAD prema Turskoj, nakon dogovorenog primirja u sjevernoj Siriji.

“Čini se da je američko-kineski trgovinski sukob u fazi primirja, kao i da će biti izbegnut bregzit bez dogovora. Uz to, čini se da popušta pritisak SAD na Tursku”, pišu analitičari JPMorgana u osvrtu na situaciju na tržištima.

Ipak, trguje se oprezno jer je jutros objavljeno da je južnokorejska privreda u proteklom kvartalu porasla nešto sporije nego što su analitičari očekivali.

U Japanu je, pak, fabrička aktivnost pala najviše u posljednje tri godine, što je posljedica usporavanja tražnje u svijetu i trgovinskih tenzija.