Strah od napetosti u OPEC-u zadržao cijene nafte ispod 50 dolar

Cijene nafte su se zadržale u utorak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 50 dolara zbog zabrinutosti da bi prekid diplomatskih veza između Katra i grupe arapskih država, uključujući Saudijsku Arabiju, mogao potkopati nastojanja vodećih proizvođača da smanje prekomjerno snabdijevanje

Na londonskom tržištu cijena barela je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,37 dolara. Značajnijih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po cijeni od 47,30 dolara.

Grupa arapskih zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate, prekinula je u ponedjeljak veze s Katrom, optužujući Dohu da podržava islamističke militante i Iran. U sklopu tog poteza blokiran j,e također, pomorski promet s Katrom čijim je tankerima ujedno zabranjeno pristajanje u luci Fudžajrah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima radi uzimanja goriva.

Katar proizvodi oko 620.000 barela dnevno i spada među najmanje proizvođače sirove nafte u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), ali neki investitori strahuju da bi napetosti unutar kartela mogle oslabiti sporazum o produženju perioda smanjenog snabdijevanja radi podrške cijenama.

Greg McKenna iz AxiTradera procjenjuje da postoje realne šanse za napukline u OPEC-u.

Drugi analitičari smatraju takve strahove preuveličanima. “OPEC-ov je sporazum čvrst i vrlo su male šanse da se to promijeni zbog napetosti u odnosima s Katrom. Proizvodnja sirove nafte na Bliskom istoku neće se promijeniti zbog Katra”, naglasio je Oystein Berentsen iz Strong Petroleuma.

David Wech iz bečke konsultantske kompanije JBC Energy slaže se s takvom ocjenom: “U ovom trenutku ne vidimo previše razloga za zabrinutost kada je u pitanju mogući rizik po važeći OPEC-ov sporazum o smanjenju proizvodnje”.

Dodatno cijene nafte pritišće oporavak američke proizvodnje, koja je prema podacima iz industrije poskočila za više od 10 posto od sredine prošle godine, dostigavši 9,34 miliona barela dnevno.

Odvojeno je OPEC u utorak na svojoj stranici objavio da je cijena barela korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 47,37 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na kraj prošle sedmice.