Da li je zlato precijenjeno ili podcijenjeno?

Dok jedni analitičari vjeruju da je vrijednost zlata precijenjena 46%, drugi smatraju da je žuti plemeniti metal podcijenjen 35 odsto

Ali svi se slažu u jednom. Utvrđivanje realne cijene zlata je znatno komplikovanije nego utvrđivanje vrijednosti druge robe – i skoro je nemoguće tačno odrediti.

– Zlato je teško razumljivo. Ima mnogo faktora koji određuju cijenu zlata, a značaj tih faktora se vremenom mijenja…To je veoma teško za procijeniti – kaže Campbell Harvey, profesor u školi za biznis pri univerzitetu “Duke”.

Profesor Harvey objašnjava da prilikom vrednovanja kompanija možete uzeti u obzir razne osnove; dug, dividenda, prodaja, nove investicije… i tako uraditi procjenu od dole prema gore. Ili ako se vrednuje ekonomija države, možete uzeti u posmatranje rast BDP-a, ponašanje potrošača, vrijednost suverenog duga ili berzi. Međutim, kod zlata nemate ništa od toga – kaže profesor Harvey.

On kaže da se analitičari često ne slažu ni u procjenama pojedinih akcija ili industrija, ali raspon neslaganja je (relativno) mali. Kad je vrijednost zlata u pitanju, naprotiv, stručnjaci mogu imati potpuno suprotna mišljenja.

Da bi vidjeli zašto se mišljenja analitičara mogu u velikoj mjeri razlikovati, uzmite u obzir tri različita primjera načina vrednovanja zlata: kao zaštite od inflacije, skloništa od političke neizvjesnosti i kao sredstva diversifikacije portfolia.

Zlato kao zaštita od inflacije. Odnos zlata i inflacije od ranih 1970-tih godina, od kada je građanima SAD dozvoljeno da kupuju zlato, bio je sve samo ne stabilan, i zlatna poluga je sada 46% skuplja, ako se cijena utvrđuje na bazi potrošačkih cijena – izračunao je profesor Campbell Harvey.

Zlato kao sklonište od geopolitičkih neizvjesnosti. Ova korelacija se donedavno nije mogla statistički potvrditi, jer niko nije smislio način da kvantifikuje nesigurnost. Zatim su trojica stručnjaka, profesora finansija, osmislili indeks geopolitičke neizvjesnosti – EPU (Economic Policy Uncertainty Index). Trenutno je EPU indeks na istorijski najvišem nivou, dok se zlatom trguje 35% jeftinije od rekordnih 1,925 dolara po unci.

Diversifikacija portfolija. U atmosferi nestabilnosti koja posljednjih decenija okružuje tržišta, finansijski stratezi preporučuju zlato u svrhu diversifikacije porfolija, i tvrde da kada akcije idu dole, zlato ide gore, i obrnuto. Međutim, istraživanja su pokazala da se i zlato tokom protekle tri decenije, u kojem su tržišta akcija zabilježila najgore padove i najveći oporavak, kretalo u istom rasponu između dobitaka i gubitaka.

Uncom zlata jutros se trguje oko 1.204 dolara, što je 5% veća cijena nego na početku godine. Posmatrano u odnosu na isti dan pre šest mjeseci, cijena zlata je oslabila oko 10 odsto, dok je na godišnjem nivou zlato u minusu oko 6 odsto. U posljednje tri godine zlato je pojeftinilo 13,5%, dok je u odnosu na isti dan prije pet godina zlato jeftinije oko 30 odsto. (Agencije)