Mijenjaju istoriju, plata im skače sa 1.000 na 2.700 eura

Svijet

Donji dom rumunskog parlamenta je većinom glasova usvojio zakon o povećanju plata u javnom sektoru od januara 2018. godine

Zakon je usvojen uprkos kritikama Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda. Prema tom zakonu, za koji je glasalo 188 poslanika a 28 bilo protiv, mjesečna plata najbolje rangiranih ljekara koje zapošljava nacionalna zdravstvena služba naredne godine će porasti na 2.700 eura sa sadašnjih 1.000 eura, dok će medicinske sestre zarađivati 900 eura umjesto sadašnjih 530 eura, prenosi agencija Frans pres.

Plate pojedinih profesora će biti povećane za 100 odsto, a to povećanje će biti postepeno realizovano u periodu od 2018. do 2022. godine. Efekte takve izmjene, koju još uvijek treba da odobri predsjednik Rumunije Klaus Johanis, osjetiće 1,2 miliona državnih službenika i koštaće blizu deset milijardi eura u narednih pet godina, navodi francuska agencija.

– Ovaj zakon će promijeniti istoriju Rumunije – izjavio je lider ljevičarske Socijaldemokratske stranke (PSD) Liviu Dragnea.

Evropska komisija je nedavno upozorila Bukurešt da ne podiže plate, a MMF saopštio da je sukcesivno rezanje poreza u protekle dvije godine već značajno umanjilo državne prihode.