Kinezi pojačavaju investicije u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi

Svijet

Kineske investicije u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi su se u dosadašnjem toku godine povećale za 5,6 odsto u poredjenju sa istim periodom 2016. godine

To pokazuju podaci iznjeti na Mergermarket Balkanskom forumu, koji je održan u hotelu Hajat ridžensi u Beogradu.

Prosječna vrijednost projekta se povećala na 106,4 miliona eura u 2017. godini u poređenju sa 70,9 miliona eura za isti period 2016. godine, prema podacima Mergermarket, koji je provajder podataka i informacija za investicije.

U prošloj godini, kineske akvizicije u tom regionu dostigle su rekordne rezultate, s obzirom na 15 projekata ukupne vrijednosti 1,3 milijarde eura, navodi se u saopštenju Mergermarketa.

– Uzimajući u obzir povećano interesovanje Kine za Centralno-istočni region, portfolio velikih kineskih infrastrukturnih i razvojnih projekata, učešće u kapitalu i akvizicijama, očigledno je da se obim i dubina kineskog angažmana u Centralno-istočnoj Evropi postepeno povećava – izjavio je direktor za savjetodavne usluge u KPMG-u Srbija Boris Milošević.

Kako dodaje, olakšana saradnja između Kine i Centralno-istočne Evrope omogućiće fizičko povezivanje i promovisaće ekonomsku integraciju između Kine i Centralno-istočne Evrope, a istovremeno i ekonomsku integraciju između samih zemalja Centralno-istočne Evrope, kao i sa Evropskom unijom.

– Region Centralno-istočne i Jugoistočne Evrope oseća jače aktivnosti u poslednje vreme sa 528 projekata vrednih 34,5 milijardi eura u 2016. godini – kaže Edvard Keler, partner u kompaniji Dentons global M&A i Grupi za Private Equity investicije.

Kako dodaje, brzina ugovaranja projekata i dalje je snažna kako teče 2017. godina, a predviđaju se i dalja investiranja.

Private Equity investicije su takođe dostigle rekordne rezultate tokom 2016. godine sa 8,5 milijardi eura i 51 projektom, što predstavlja povećanje od 177,5 odsto u odnosu sa 2015. godinu.