Najk i Helo Kiti pod prijetnjom kazni Evropske komisije

Evropska komisija istražuje da li tri kompanije spriječavaju prodaju njihovih proizvoda u drugim državama unutar zajedničkog evropskog tržišta i preko interneta

„Ispitaćemo da li svojom praksom izdavanja licenci i distribucije ove tri kompanije možda uskraćuju potrošačima pristup širem izboru i povoljnijim cijenama u okviru jedinstvenog tržišta“, navela je danas evropska komesarka za konkurenciju Margarete Vestager u saopštenju.

Sportski gigant Najk, filmski studio Juniverzal i Sanrio, vlasnik proizvoda Helo Kiti izdaju licence nekim od vodećih svjetskih brendova, i kontrolišu upotrebu svojih slika ili tekstova koji se koriste na proizvodima kao što su odjeća, obuća, torbe i igračke da bi bili privlačniji, često djeci.

Najk ima licencna prava za proizvode fudbalskog kluba Barselona, Sanrio je vlasnik brenda Helo Kiti, a Juniverzal studio ima prava na filmove kao što su Minioni i Grozan ja (Despicable me).

Komisija je navela da želi da sazna da li su te kompanije prekršile EU propise za zaštitu konkurencije time što ograničavaju trgovcima prodaju proizvoda sa licencom unutar EU jedinstvenog tržišta i preko interneta.

Ako se ustanovi da su kršili propise te tri kompanije bi mogle da dobiju novčane kazne koje mogu da idu i do deset odsto vrijednosti njihovog globalnog obrta.