Evropa se opet vraća na “radar” globalnih ulagača

Svijet

Vrijednost dionica kompanija iz eurozone ove je godine snažnije porasla od konkurenata iz razvijenih ekonomija, a investitori vjeruju da će takav zamah održati i u ostatku 2021., piše Financial Times.

Od kraja prošle godine indeks MSCI EMU sastavljen od kompanija iz eurozone skočio je 13 odsto, čime je nadmašio slično mjerilo dionica globalnih razvijenih tržišta za dva odsto.

Zahvaljujući takvom rastu, MSCI EMU indeks nalazi se na najvišem nivou od juna 2008. godine, zbog čega danas investitori sve optimističnije gledaju na vrijednosne dionice evropskih kompanija.

U nedavnoj anketi koju je Bank of America sprovela među evropskim fond menadžerima, oko 65 odsto ispitanika smatra da evropske dionice neće dosegnuti vrhunac svoje vrijednosti do četvrtog tromjesečja ove godine. Analitičari stoga smatraju da se Evropa opet vraća na “radar” globalnih ulagača. Očekuje se da će se privreda eurozone u narednim mjesecima brže oporavljati od koronakrize od ostalih velikih ekonomija. Takav signal korporativni sektor već šalje, prenosi Bonitet.com.

Čelnici evropskih kompanija tvrde kako je poslovna aktivnost u maju porasla najbržim tempom u više od tri godine, a obim novih narudžbina nije viđen od juna 2006. godine, pokazuje indeks menadžera nabave IHS Markita.