Najveća investicija u vjetroparkove u Srbiji

Kompanija MK Fintel vind počela je u Izbištu kod Vršca izgradnju trećeg vjetroparka u Srbiji u koji će u prvoj fazi uložiti 124 miliona eura

Planirano je da prvi radovi na vjetroparku „Košava“, u kojem će biti izgrađeno 20 vjetrenjača ukupne snage 69 megavata i koji će snabdijevati električnom energijom 40.000 domaćinstava, budu završeni do kraja 2018. godine.

Izvršni direktor kompanija Fintel energia spa i MK Fintel vind Ticijano Đovaneti je na obilježavanju početka radova rekao da je to najveća investicija do sada u obnovljive izvore energije u Srbiji i da je planiran nastavak ulaganja.

„Angažovaćemo lokalne firme i domaće radnike, uz čiju stručnost i iskustvo će, nadam se, radovi biti zavrseni u roku“, rekao je Đovaneti.

On je dodao da je u planu druga faza radova, koja predviđa izgradnju dodatnih 19 turbina vrijednosti više od 100 miliona eura.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da će taj projekat pomoći Srbiji da ispuni obavezu iz Nacionalnog akcionog plana za obnovljive izvore energije koji predviđa da do 2020. ušešće takve energire u ukupnoj potrošnji bude 27 odsto.

„Trenutno je udio korišćenja energije iz obnovljivih izvora blizu 23 odsto, a očekujemo da u budućnosti bude i veći“, rekao je Antić.

Dodao je da postoji više projekata u izgradnji koji će omogućiti proizvodnju oko 500 megavata „zelene energije“ .

„U Srbiji je preduzeto mnogo koraka kako bi se obezbijedili uslovi da se projekti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora realizuju uz određene podsticaje“, rekao je Antić.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocijenio je da je od velikog značaja za privredu Srbije što strani investitor posle dva velika projekta započinje i treći.

„Uradili smo mnogo kako bismo privukli strane investitore u Srbiju, a posebno je važno što je ovo mješovita investicija srpske i italijanske kompanije“, rekao je Čadež.

MK Fintel vind je zajednička kompanija italijanske firme Fintel energia spa i kompanije iz Srbije MK grupa, osnovana 2007. godine i jedan je od najvećih investitora u obnovljive izvore energije u Srbiji. U njenom vlasništvu su vjetroparkovi u blizini Kule i Vršca – „Kula“ i „La Piccolina“.

Kako je najavljeno, ta kompanija će do kraja godine izaći na Beogradsku berzu i tako postati prva privatna kompanija u Srbiji koja se bavi zelenom energijom čije će se akcije kotirati na toj berzi.