Ove godine izvezeno 1,072 milijarde električne energije

Energija

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je ove godine u bilansu spoljnotrgovinske razmjene izvezeno 1,072 milijarde KM električne energije i istakao da to govori da su bile dominantne i ispravne politike Republike Srpske kojim su definisana rješenja usmjerena na razvoj energetike.

Košarac je novinarima u Trebinju gdje se održava Samit energetike rekao da je Republika Srpska adekvatnim strategijama i odlukama prihvatila da svoje kretanje kreira kroz energetske i standarde energetske zajednice.

– U tom kontekstu je naš zajednički napor da očuvamo energetski subjektivitet Republike Srpske, da ona bude vidljiva i da se njeni interesi štite kroz određena rješenja koja će se donositi na zajedničkom nivou – naglasio je Košarac.

On je istakao da BiH ima međunarodno potpisane ugovore koji se odnose na uspostavljanje energetske zajednice i naglasio da su svi svjesni činjenice da se domaći pravni okvir mora prilagoditi evropskim standardima.

Košarac je napomenuo da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara ima koordinišuću ulogu u tome i da će biti potpuno posvećeni stavovima i zaključcima vlade Republike Srpske i Federacije BiH.

On je rekao da su Trebinje i Republika Srpska mapirani kao mjesta gdje se donose savremene energetske politike.