Banke odbile da kreditiraju Agrokor, koji bez novih kredita ide u stečaj

Poslije Sberbank, koja je najavila da neće kreditirati Agrokor dok se ne postigne dogovor sa Vladom Hrvatske o garancijama za dug, i druge banke, kako domaće, tako i strane, odbile su da daju nove kredite tom koncernu, piše Jutarnji list

Izvršni direktor ruskog Sberbank German Gref je rekao, da ta banka neće dalje kreditirati Agrokor dok se ne postigne potreban dogovor s hrvatskom Vladom.

– Ako je Vlada preuzela odgovornost za upravljanje kompanijom, onda mora preuzeti i odgovornost za njen dug. Neka Vlada onda da i državne garancije za taj dug. Ako nisu spremni za to, neka onda vrate kompaniju na tržište. Nisu trebali donositi zakon koji lišava kreditore njihovih prava – rekao je Gref.

Bloomberg je objavio nezvanične informacije prema kojima zapadne banke uslovljavaju dalje kreditiranje Agrokora u iznosu od 250 miliona eura zahtjevom da uz svakih novih 100 miliona eura pravo prvenstva naplate (senior status) dobije i isti iznos starog kredita ili obveznice (takozvani roll-up). Prema zakonu “lex Agrokor”, pravo prvenstva u naplati, ako dođe do stečaja, imaće samo oni krediti, koji se izdaju Agrokoru nakon 10. aprila ove godine, kada je zakon stupio na snagu.

Četiri velike domaće banke, takođe, nisu spremne da kreditiraju Agrokor, čime osiguranje hitne likvidnosti za koncern dolazi pod veliki znak pitanja. Naime, ako se u idućih desetak dana ne dogovori kredit, Agrokorove firme neće imati novca za plaćanje novih obaveza prema dobavljačima i čitav koncern u tom slučaju ide u stečaj.