Kako je EU otvorila vrata kanadskoj prljavoj nafti?

Energija

Odluka EU da promijeni način klasifikacije nafte predstavlja dobru vijest za kanadski izvoz, ali lošu za okoliš jer nafta koja se proizvodi iz naftnih pijesaka mnogo više zagađuje od konvencionalnih fosilnih goriva

Najveći proizvođač nafte iz naftnih pijesaka je Kanada, a taj energent do Evrope stiže preko SAD-a, gdje se u rafinerijama miješa sa lakšim naftama. Nafta koja se vadi iz naftnih pijesaka je najveći zagađivač među fosilnim gorivima. Ta nafta, deponirana na površini zemlje, 100 puta je viskoznija i gušća od konvencionalne nafte.

Ipak, od decembra 2014. taj izvor energije, koji uglavnom dolazi iz kanadske pokrajine Alberta, u Evropskoj uniji se više ne označava kao posebno štetan za okoliš. Takva odluka je rezultat sporazuma CETA o slobodnoj trgovini Kanade i EU. Prljava nafta je dobila oznaku čiste, piše partner portala EurActiv.com, Ouest-France.

Sve je počelo 2009. godine, kada su zakonodavci EU odlučili smanjiti emisije iz sektora transporta za 6% do 2020.

Evropska komisija je 2011. godine, sa ciljem ograničenja potrošnje nafte iz naftnih pijeska, tom energentu dala “ugljičnu vrijednost” koja je pet puta veća nego ona konvencionalno dobivene nafte. Odluka je zasnovana na nalazima Univerziteta Stanford prema kojima naftni pijesci stvaraju i do 23% veće emisiju stakleničkih plinova.

To se događa kada pustimo naftnim kompanije da pokazuju mišiće, rekao je predsjednik Greenpeacea u Kanadi Patrick Bonin. Ova nevladina organizacija je pisala tadašnjem kanadskom premijeru Stephenu Harperu “da zaustavi lobiranje u Briselu”.

Ali, ono je bilo bez uspjeha i 17. 12. 2015. kanadska prljava nafta je “očišćena” u evropskoj direktivi koju je usvojio Evropski parlament sa 337 prema 325 glasova.

Francuski europarlamentarac iz redova socijalista i član parlamentarnog odbora za okoliš Guillaume Balas nazvao je ovu odluku “demokratskom opscenom”. “Ona potvrđuje disfunkcionalnost EU i njen manjak političke hrabrosti”, istaknuo je Balas.

U Francuskoj se događaj nije našao na naslovnim stranama iako se Pariz pripremao biti domaćinom najveće UN konferencije o klimatskim promjenama – COP21. Evropska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström rekla je u aprilu da “evropski standardi nisu spušteni” tokom pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini EU i Kanade (CETA) koji još nisu ratifikovali nacionalni i regionalni parlamenti članica EU.

Međutim, kanadski ekolog kaže da je promjenu označavanja nafte Brisel “jasno prihvatio” u sklopu pregovora. “Barijera u trgovini ne treba biti”, dodao je Bonin.

Tokom 2014. godini Kanada je iz naftnih pijeska proizvodila 2.5 miliona barela nafte na dan. “To je dvostruko više nego što ta zemlja potroši”, rekao je Bonin dodajući da se najveći dio te nafte izvozi. Nafta iz naftnih pijesaka stiže u Evropu preko SAD-a, gdje se miješa sa lakšim naftama u rafinerijama u Meksičkom zalivu.

Inače, američki predsjednik Donald Trump nedavno je dao “zeleno svjetlo” za naftovod Keystone XL, koji bi se kroz 1.900 kilometara protezao od Alberte do Teksasa (SAD). Ovaj naftovod će imati kapacitet od 800.000 barela dnevno, rekao je stručnjak Francuskog instituta za naftu Fabrice Bertoncini.