Cijene nafte u porastu poslije Trampove pobjede

Cijene nafte su danas živnule, samo dan nakon što je pobjeda Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD značajno oborila cijene „crnog zlata“, javlja njujorška agencija „Blumberg“.

Cijena naftnih fjučersa u NJujorku porasla je iznad 45 dolara za barel, usljed oporavka većine sirovina, od metala do žitarica.

Američka „laka“ nafta WTI za isporuku u decembru porasla je za čak 36 centi na 45,63 dolara po barelu na robnoj berzi u NJujorku, dok je u Londonu rano jutros iznosila 45,55 dolara za barel. WTI nafta je juče zaključena u plusu od 0,6 odsto, poslije pada od 4,3 odsto.

Sjevernomorska nafta „brent“ za januarske isporuke ojačala je za čak 56 centi, na 46,92 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sjedištem u Londonu. Cijena „brenta“ je juče porasla za 32 centa, na 46,36 dolara za barel.

Američke zalihe nafte su prošle nedjelje porasle za 2,43 miliona barela, na 485 miliona, prema juče objavljenom izvještaju američke Administracije za energetske informacije.

Naredni test za naftno tržište će biti potencijalno finalizovanje dogovora o ograničavanju proizvodnje nafte na sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) 30. novembra, navodi njujorška agencija.

Kako je nedavno izvijestila iranska novinska agencija Šana, iranski ministar za naftu Bidžan Namdar Zanganeh je optimističan povodom postizanja dogovora. (Tanjug)