Srpski Tamburica fest najbolji etno festival u Evropi

Svjetska asocijacija festivala, umjetnika i izvođača (VAFA) proglasila je tamburaški festival Tamburica fest za najbolji festival etno muzike u Evropi, saopšteno je iz pres službe Tamburica festa.

Kako se navodi u saopštenju, ta prestižna nagrada biće uručena direktoru festivala Jovanu Pejčiću, na ovogodisnjem Tamburica festu koji će se održati od 20. do 24. juna u centru Novog Sada.

Pored „tamburice“, u konkurenciji su bili tradicionalni etno festivali koji se održavaju u Škotskoj, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Rusiji, Mađarskoj, Kazahstanu, Ukrajini, Bugarskoj…

U obrazloženju za dodjelu nagrade, koje je potpisao potpredsjednik VAFA, Don Cvetkov, naglašeno je da je Tamburica fest posebna kulturna misija na svjetskom nivou i festival koji za razliku od većine, nije biznis nego istinski njeguje tradiciju i ima jedinstven karakter za doprinos svjetskoj kulturnoj baštini.

– Presrećni smo jer nam nagrada stiže baš na jubilarni deseti rođendan. Drago nam je da su u Svjetskoj asocijaciji festivala prepoznali naš predan rad na očuvanju baštine u okviru kojeg su zastupljeni i objedinjeni svi vidovi umjetnosti, od muziciranja, književnosti, dizajna, slikarstva – rekao je Pejčić.

On je istakao da mu je posebno drago što Novi Sad, evropska prijestonica kulture 2021. i omladinska prestonica Evrope 2019. godine, dobija još jedno značajno i prestižno priznanje upravo u oblasti kulture.

Na Tamburica festu je od 2008. godine nastupilo oko 160 orkestara iz svih krajeva sveta.

Ove godine, povodom jubileja, nastupiće oko 600 izvođača među kojima i pobjednički orkestri sa prethodnih festivala, novi orkestri u takmičarskom dijelu kao i Veliki tamburaški orkestar Radio televizije Vojvodine, koji obilježava 60 godina rada, te Akademski ansambl ruskih narodnih instrumenata Moskovske filharmonije sa 50 članova i drugi.