Adel ušla u istoriju svjetske muzike, osvojila pet Gremija

Britanska pop diva Adel osvojila je najviše američkih muzičkih nagrada Gremi osvojivši priznanja u najvećim kategorijama na ceremoniji dodjele u Los Anđelesu koja je bila u znaku aktuelnih političkih dešavanja u SAD

Adel sa pet Gremja ušla je u istoriju svjetske muzike jer je dobila nagrade za najbolji album „25“ i najbolju pjesmu „Hello“, koja je doživjela planetarni uspjeh.

Veliki pobjednik Gremija je i kultni britanski muzičar Dejvid Bouvi koji je posthumno osvojio svih pet nominacija za svoj posljednji album „Blackstar“, uključujući onaj za najbolju rok pjesmu.

Ceremonija dodjele je protekla i u znaku kritika na račun politike američkog predsjednika Donalda Trampa koji je posebno bio na meti tamnoputih rep muzičara koji su osudili njegovu imigracionu politiku.

Na ceremoniji je odata emotivna počast preminuloj britanskoj pop zvijezdi Džordžu Majklu i uspomena na funk pionira Prinsa.

Ovo je spisak glavnih ovogodišnjih dobitnika:

– Album godine – Adele, „25“

– Najbolji snimak – Adele, „Hello“

– Najbolja pjesma – Adele, „Hello“

– Otkriće godine: Čens reper (Chance the Rapper)

– Najbolji rep album: Chance the Rapper, „Coloring Book“

– Najbolji rok album: Kejdž di elefant (Cage The Elephant) , „Tell Me I’m Pretty“

– Najbolji alternativni rok album: Dejvid Bouvi, „Blackstar“

– Najbolja rok pjesma: Dejvid Bouvi, „Blackstar“

– Najbolji rok perfomans: Dejvid Bouvi, „Blackstar“

– Najbolji album savremene muzike: Bijonse, „Lemonade“

– Najbolji muzički video: Bijonse, „Formation“

Nagrada Gremi, ustanovljena 1959. godine, godišnja je nagrada za izuzetne doprinose u muzici i diskografiji, koju dodjeljuje američka Akademija za diskografsku umjetnost i nauku (NARAS).