Cijena nafte na nezapamćenom minimumu

Cijena američke WTI nafte je pala na najniži nivo u sedam mjeseci, jer oporavak proizvodnje u Libiji i rastuća ponuda goriva stopiraju iskorišćavanje zaliha

Cijena naftnih fjučersa skliznula je danas za čak 2,2 odsto u Njujorku, poslije pada od 1,0 odsto u ponedjeljak, izvještava agencija “Bloomberg”.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u julu, čije ugovaranje ističe danas, trgovana je za 43,40 dolara za barel na Njujorškoj robnoj berzi, odnosno za 80 centi u padu u 11:22 časova po londonskom vremenu, što je najniži nivo od 14. novembra. Ukupan promet u trgovanju bio je oko 42 odsto iznad 100-dnevnog prosjeka.

Sjevernomorska nafta “brent” za isporuku u avgustu ugovarana je danas za 87 centi niže, na 46,04 dolara po barelu na londonskoj berzi ICE fjučers Evropa. Cijena “brenta” je pala u ponedjeljak za 1,0 odsto.

Libija proizvodi najveće količine nafte u posljednje četiri godine, pošto je ugovor sa kompanijom Vinteršel omogućio obnavljanje proizvodnje na barem dva naftna polja.

Količina nafte uskladištene u tankerima je ranije ovog mjeseca dostigla 111,9 miliona barela, što je rekord u 2017. godini, prema podacima kompanije Kpler SAS.

Cijena WTI nafte je pala ispod 45 dolara za barel, jer su zalihe u SAD i dalje ogromne, a kompanije nastavljaju da buše, što dovodi u opasnost napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i Rusije da smanje proizvodnju.