Fond Cathie Wood: Dionica Tesle vrijediće 3.000 dolara

Tržište

Ark Invest Management u vlasništvu poznate investitorke Cathie Wood očekuje da će dionica Tesle do 2025. dosegnuti vrijednost od 3.000 dolara.

Dionice kompanije u vlasništvu Elona Muska trenutno vrijedi 655 dolara. Prema Arkovoj ciljanoj cijeni, kompanija bi vrijedila gotovo tri biliona dolara.

Ark očekuje da postoji 50% šanse da Tesla postigne potpuno autonomnu vožnju u roku od pet godina, što bi moglo omogućiti kompaniji da brzo završi svoju planiranu uslugu robotaksija, navodi se u bilješci objavljenoj u petak.

Takođe je u svoj model dodala Teslino osiguravajuće poslovanje, vjerujući da bi se ponuda mogla uvesti u više država u sljedećih nekoliko godina s maržama većim od prosjeka, zahvaljujući “vrlo detaljnim podacima o vožnji” koje kompanija prikuplja.

Wood je bila među najvatrenijim Teslinim pristalicama, držeći velike udjele u kompaniji u svom glavnom fondu. Kad su dionice Tesle u februaru pale, kupila je dodatnu količinu.

Ciljana cijena od 3.000 američkih dolara daleko je veća od procjene bilo kojeg analitičara koji pokriva kompaniju, a najveći je 1.200 američkih dolara među procjenama koje je sastavio Bloomberg.

Prema novom Arkovom modelu, Tesla bi u najboljem slučaju mogao doseći 4.000 dolara po dionici 2025. godine, a u slučaju medvjeđeg tržišta 1.500 dolara. Kompanija predviđa da će Teslina jedinična prodaja biti između 5 i 10 miliona vozila 2025. godine, pod pretpostavkom povećane kapitalne efikasnosti.

Model nije uključio Teslino skladište komunalne energije ili solarno poslovanje, niti je uzeo u obzir buduće oscilacije cijena Teslinih zaliha bitcoina.

Izvor: SEEbiz