Istorijski štrajk – izborili se za prosječnu platu 1.954 eura

Fabrika Folksvagena u Bratislavi obnovila je proizvodnju, pošto su radnici pristali da okončaju štrajk nakon šest dana, kada im je rukovodstvo ponudilo povećanje prosječne plate na 1.954 eura, a radnicima koji tek počinju i jednokratnu isplatu 500 eura

Istorijski prvi štrajk u fabrici u kojoj je prosječna plata dvostruko veća nego što je prosjek za Slovačku, započeo je zato što su radnici tražili da koncern Folksvagen u toj svojoj uspješnoj i profitabilnoj fabrici polako počne da približava plate njemačkim.

Sindikati su tražili za radnike povećanje plata za 16 odsto, dok je fabrika nudila povišice od devet odsto, što su radnici odbili i od srijede su svoje smjene presjedeli ispred kapija fabrike a preko vikenda su ostali kod kuće.

– Duge godine spadamo u najbolje fabrike Folksvagena. Uprkos tome, za isti rad dobijamo znatno niže plate nego u Njemačkoj. Ako radnici u jednom od najprosperitetnijih slovačkih preduzeća ne budu tražili odgovarajuće plate, u Slovačkoj se nikada neće zarađivati dobro – saopštili su sindikati i zatražili za štrajk podršku vlade i dobili je od premijera Roberta Fica.

Folksvagen i štrajkači su na kraju sinoć našli kompromis na povećanju zarade za više od četiri odsto u junu, a zatim isto toliko i u januaru 2018. godine i novembru i takođe da veći broj radnika počinje zaposlenje sa većom platom od početničkih oko 740 eura.

– Uspjeli smo da dogovorimo povećanje zarada do novembra 2018. godine za 14,2 odsto. Istovremeno sa julskom platom svi zaposleni dobiće jednokratno po 500 eura – rekao je slovačkim medijima šef sindikata u Folksvagenu u Bratislavi Zoroslav Smolinski.

Na prvi pogled nelogični štrajk u fabrici gdje radnici imaju privilegovane plate i uslove dio je šireg problema, prisutnog i u Češkoj, da su obje privrede došle do granice na tržištu rada da ukoliko osjetno ne povećaju plate nađu uopšte radnike.

Češkoj privredi nedostaje skoro 150.000 radnika, slovačkoj preko 14.000 a preduzeća ne uspijevaju da pokriju potrebe ni zapošljavajući ukrajinske, srpske ili rumunske gastarbajtere preko posredničkih, često sumnjivih agencija.

– Plate su tu relativno visoke ako uporedimo sa slovačkim prosjekom. Za mene je pitanje čovjeka koji stoji pored fabričke trake u Folksvagenu opravdano. Ako je to preduzeće koje ima najviši kvalitet, visoku produktivnost rada zašto da taj čovjek u Bratislavi ima polovinu ili i za dvije trećine manju platu nego isti radnik koji radi u Njemačkoj – rekao je povodom štrajka slovački premijer Fico.