Kina i Hong Kong najveći centri falsifikovane robe

Kina i Hong Kong su najveći centri falsifikovane robe koja se prodaje širom svijeta, saopštila je Evropska policijska služba (Evropol)

U 2015. godini, gotovo 86 odsto falsifikovane robe širom svijeta, vrijedne 396,5 milijardi dolara, bilo je poreklom iz ove dve teritorije, prema obimnom izvještaju Evrostata na 74 strane, prenosi agencija France presse.

Sa unapređenjem željezničkih veza između Kine i Evrope, pojavila se i zabrinutost da će kriminalne mreže preći na jeftiniji način transporta robe nego što je prevoz brodskim kontejnerima ili avionima.

Turska je, takođe, važno čvorište za ulazak falsifikovane robe u EU, zajedno sa Tajlandom i Singapurom, navodi se u izvještaju, koji je izrađen u saradnji sa Kancelarijom za zaštitu intelektualne svojine EU.

Falsifikuje se i prodaje gotovo sve, od šampona do baterija, elektronike, brendirane garderobe, igračaka, lijekova i hrane.

Brojni krivotvoreni proizvodi se sada direktno prodaju kupcima preko interneta, što omogućava prolazak takve robe u malim paketima koji jednostavno prolaze granične kontrole.