Delta stvara regionalnog džina u online trgovini

Region

U 2020. godini članice srpskog Delta Holdinga poslovale ostvarile su EBITDA od 46,5 miliona eura, 7,5% više nego godinu dana ranije.

U prošloj godini prihodi Holdinga iznosili su 511,2 miliona što je 2,2 posto manje nego u 2019. godini.

– Povećanje operativnog profita prije oporezivanja i amortizacije – EBITDA, potvrđuje da kompanija uspješno operativno posluje, odnosno da je imala izuzetno dobar menadžment u situaciji koja je ozbiljno uzdrmala cjelokupnu svjetsku ekonomiju. Za nas je ovo veoma bitan podatak, jer poznato je da banke i konsultantske kuće upravo prema EBITDA procjenjuju kvalitet kompanija, kazala je Milka Vojvodić, potpredsjednica za ekonomiju i finansije Delta Holdinga.

U narednim godinama Delta planira nastavak velikog investicionog ciklusa, pretežno u oblasti nekretnina, ukupno vrijednog oko 500 miliona eura. Novost u 2021. godini je i ulazak kompanije u jedan potpuno novi biznis – online trgovinu.

Delta je uveliko u razvoju e-commerce platforme, pod imenom Ananas, koja će biti aktivna već u prvoj polovini ove godine. Odlikovaće je izuzetno veliki asortiman robe, saradnja sa najvećim dobavljačima, ali i potpuno novo korisničko iskustvo. Investicija u Ananas u narednih pet godina iznosiće 100 miliona eura.

– Sa finansijskom snagom i investitorskim iskustvom koje ima Delta, uvjereni smo da možemo da stvorimo regionalnog džina u online trgovini. Ananas će korisnicima ponuditi nešto na šta nisu navikli u domaćoj trgovini, a što imaju samo najveći globalni trgovci poput Amazona ili AliExpressa. Na samom početku pokrićemo tržište Srbije, ali sa namjerom da vrlo brzo budemo prisutni na tržištima bivše Jugoslavije, plus Albanija, kaže Marija Desivojević Cvetković, potpredsjednik Delte za strategiju i razvoj.

Na dan 4. februara 2021. navršiće se tačno 30 godina od osnivanja Delta Holdinga. Za tri decenije kompanija je od prodaje biznisa ostvarila prihod od 2,5 milijarde eura i taj novac je reinvestirala u Srbiji i zemljama regiona.

Izvor: Indikator.ba