Kompanija iz Srbije potpisala ugovor vrijedan 72 miliona dolara

Region

Srpska kompanija LPO Ada potpisala je ugovor vrijedan 72 miliona dolara sa General Electricom za proizodnju lopatica za motore putničkih aviona.

Kompanija Livnica Preciznih Odlivaka (LPO) iz Ade (Sjeverni dio Vojvodine), potpisala je danas na najvećem globalnom sajmu vazduhoplovne industrije u Parizu jedan od vjerovatno najvećih pojedinačnih komercijalnih ugovora u istoriji srpskog civilnog vazduhoplovstva kada je riječ o privatnim kompanijama, piše Tango Six.

LPO je ugovor potpisala sa evropskim ogrankom jedne od najvećih globalnih kompanija koje proizvode motore za putničke avione General Electric. Vrijednost ugovora je 72 miliona dolara i biće realizovan počevši od ove, pa u narednih 10 godina.

Kako je za Tango Six portal u Parizu kazao direktor kompanije Aleksandar Mišković, danas potpisani ugovor je samo dodatak na već aktuelni ugovor u iznosu od 110 miliona dolara koji je LPO prije dvije godine potpisao takođe sa evropskim ogrankom General Electrica. Svi iznosi, dakle ukupno 182 miliona dolara su namijenjeni isključivo Srbiji, odnosno kompaniji LPO koja je dio izraelske kompanije Bet Shemesh Engines Group.

LPO Ada proizvodi precizne odlivke iz kojih se izrađuju lopatice sa nerotirajuće (statorske) dijelove turbina niskog pritiska koje se nalaze unutar trenutno najmodernijih turbo-fenskih motora koji pogone putničke avione. Prvi ugovor iznosa 110 miliona dolara bio je namijenjen za izradu lopatica za General Electricov motor najnovije generacije LEAP 1C koji je pogonska grupa najnovijeg kineskog putničkog aviona COMAC C919 ali i Erbasovih aviona A320neo.

Danas potpisani ugovor odnosiće se na izradu lopatica za motor LEAP-1B koji pogoni najnoviji Boingov uskotrupni avion 737MAX.