Amazon planira izgradnju centara za dronove u obliku džinovskih košnica

Ako Amazon uspije u svojoj zamisli, gradovi širom SAD-a će dobiti vertikalne centre za dronove koji će imati oblik džinovskih košnica i omogućiti ovom online dobavljaču da brzo koordiniše isporukama uz pomoć samoupravljajujćih letjelica

Kompanija Amazon je podnijela zahtjev za patent za višespratne nabavne centre, koji bi služili za slijetanje i uzlijetanje dronova u urbanim sredinama. To je jedan od posljednjih pokušaja ove kompanije da transformiše način na koji ljudi primaju pakete.

Zahtjev za patentom obuhvata i niz crteža dronova koji lete oko visoke cilindrične zgrade, koju Amazon želi da izgradi u svim metropolama na teritoriji SAD-a. Ovakvi centri bi omogućili Amazonu da promijeni tradicionalan način skladištenja i dostavljanja robe koji je do sada obuhvatao smještaj proizvoda u prizemnim skladištima, lociranim izvan urbanih područja. Iz kompanije navode da ovakav način rada nije praktičan i zgodan s obzirom na gustinu stanovništva u gradskim centrima.

Untitled-1

Ukoliko Amazon uspije da ispuni svoju viziju gradskih centara, korporacija sa sjedištem u Sijetlu bi mogla da se suoči sa nizom prepreka u regulisanju industrije koja se bavi proizvodnjom bespilotnih letjelica – uključujući pokušaje kontrole njihovog pokreta i lokalnog zoniranja i zakona koji regulišu njihov razvoj.

Amazon je prošle godine najavio da će partnerom sa britanskom vladom voditi testove koji istražuju održivost isporuke malih paketa. Podsjetimo, kompanija je saopštila da je u decembru uspješno testirala uslugu “Prime  Air” u Kembridžu, kada su njegovi bespilotni letovi isporučili vreću kokica u vrt kupca.

Kompanija je prošle godine objavila i naslove sa patentom za leteće skladište, nazvane “centri za ispunjavanje vazduhoplova”, koji se mogu nalaziti iznad metropolitanskih područja, koji funkcionišu kao gigantski brodovi koji koordiniraju isporuke bespilotnih letilica. Amazon je podnio patent za isporuku paketa pomoću padobrana, što znači da bi dronovi mogli da izdaju pakete odozgo, raspoređeni padobranima koji im omogućavaju da bezbjedno slijeću na adrese kupaca.