Ovako su Poljaci izborili veće plate u Fijatu

Svijet

Sindikati iz poljske fabrike izborili su se demonstracijama i blokadom prilaza da se u ljeto 2015. godine plate povećaju nakon četiri godine bez povišica

Poljska fabrika automobilskog koncerna Fijat u mjestu Tihi računa ove godine posle prošlogodišnjeg pada proizvodnje od 9,5 odsto na stabilizaciju zahvaljujući stabilnoj potražnji modela vozila „fijat 500“ koji dominiraju u njenoj proizvodnji.

Prošle godine Fijat je u Poljskoj proizveo 273.800 automobila, 2015. godine 302.600, a pad proizvodnje uslijedio je zato što je u poljskoj fabrici prestao da silazi sa proizvodnih traka „ford Ka“, javili su poljski mediji povodom nedavne prodaje jubilanog dvomilionitog „fijata 500“.

Fijat je u poljsku fabriku uložio 180 miliona eura tokom poslednje tri godine za pripremu proizvodnje novih verzija tri modela koja se u mjestu Tihi proizvode – „fijata“, „abarta 500“ i „lanče ipsilon“.

Upravo zbog stabilne potražnje za njima Fijat Poljska računa da nakon prošlogodišnjeg pada stabilizuje svoju proizvodnju u fabrici u kojoj zapošljava preko 3.000 radnika.

Dvomilioniti „poljski fijata 500“ izaći će iz poljske fabrike naredne godine, pošto naslednika popularnog fiće proizvodi poslednjih 10 godina.

Sindikati iz poljske fabrike izborili su se demonstracijama ispred fabrike i blokadom prilaza da se u ljeto 2015. godine plate povećaju nakon četiri godine bez povišica, sa prosjeka iz 2014. godine od 1.300 eura bruto, što je činilo 1,4 prosječne tadašnje bruto zarade u Poljskoj, za 30 eura uz jednokratnu isplatu 185 eura u preračunu a da se u obračun zarada uvede novi sistem vrednovanja koji u zaradi uzima u obzir i poslovanje samog koncerna i realizacije njegovih ciljeva u regionu.

Sindikati čiji glas se u regionu Srednje Evrope najjače čuje upravo u Poljskoj ukazivali su da nije održivo da koncern dobro posluje, fabrika povećava profit a da plate radnika četiri godina ostaju bez povišica.