Sajber napadi u Evropi, na meti velike kompanije

Veliki kibernetički napad virusom nazvanim Petja paralizovao je kompanije i institucije širom Evrope

Desetine kompanija u Ukrajini i susjednoj Rusiji pogođene su napadom, sličnom onome, koji je izveden posljednjih nedjelja virusom WannaCry, čija su meta bili računari u više od 150 zemalja.

Danski transportni i energetski gigant “Maersk” objavio je na svojoj internetskoj stranici da su mnogi njegovi IT sistemi pali zbog napada.

Ukrajinske banke, energetske kompanije, pa čak i kijevski aerodrom “Borispil” pogođeni su napadom Petja, kao i ruske državne naftne kompanije “Rosnjeft” i “Bašnjeft”.

Kao i WannaCry, virus Petja preuzima kompjuterske sisteme i traži otkupninu za njihovo „otključavanje“ u digitalnoj valuti bitcoinu.

Ukrajinski premijer Volodimir Grojsman objavio je na svom Facebook profilu da se radi o napadu bez presedana. Naši informatički stručnjaci rade svoj posao i štite ključnu infrastrukturu.Važni sistemi nisu pogođeni. Napad će biti odbačen, a napadači otkriveni – napisao je Grojsman.

Sekretar ukrajinskog Nacionalnog veća za sigurnost i obranu Oleksandr Turčinov izjavio je da postoje znaci o upletenosti u kibenetičke napade, koji su pogodili ukrajinske institucije.

Britanski WPP, najveća svjetska kompanija za oglašavanje, saopštila je da su kompjuterski sistemi unutar nekoliko njenih agencija pogođeni kibernetičkim napadom.

Švajcarska vladina agencija saopštila je da je virus najviše pogodio Ukrajinu, Rusiju, Englesku i Indiju i da za sada nema naznaka da su pogođene švajcarske kompanije.