Wall Street: Akcije nastavljaju da rastu

Na Wall Streetu su u srijedu cijene akcija dodatno porasle, iako je zapisnik Feda pokazao da čelnici centralne banke smatraju da bi ubrzanje rasta ekonomije moglo podstaći inflaciju i rast kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 0,30 odsto, na 19.942 boda, dok je S&P 500 porastao 0,57 odsto, na 2.270 bodova, a Nasdaq indeks 0,88 odsto, na 5.477 bodova.

I u drugom danu nove godine cijene su akcija porasle, i to u devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa. Pale su samo cijene u telekomunikacionom i energetskom sektoru.

Najviše su porasli rudarski i sektor proizvođača roba za široku potrošnju, više od 1,3 odsto. Time je nastavljen uspon koji, uz kratkotrajne prekide, traje od 8. novembra, kada je Donald Tramp pobijedio u trci za Bijelu kuću.

Ulagače podstiče nada da će Trampovi planovi o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje, ulaganjima u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima ubrzati rast ekonomije.

Međutim, to bi moglo podstaći i rast inflacije, zbog čega bi američka centralna banka u nadolazećem razdoblju mogla ubrzati tempo povećanja kamatnih stopa. Na to su upozorili neki čelnici Feda, pokazuje juče objavljen zapisnik s njihove nedavne sjednice.

Rekordno niske kamatne stope podržale su skok S&P 500 indeksa od finansijske krize 2008. godine za 200 odsto, pa se neki ulagači plaše da bi povećanje kamata moglo spriječiti dalji rast cijena akcija, a brine ih i pitanje hoće li Kongres prihvatiti Trampove planove o smanjenju poreza, povećanju fiskalne potrošnje i deregulaciji u pojedinim sektorima.

Na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 odsto, na rekordnih 7.189 bodova, dok je pariski CAC ostao nepromjenjen na 4.899 bodova, a frankfurtski DAX na 11.584 boda.