Nakon sunovrata, evropska privreda se oporavlja, raste broj zaposlenih

Svijet

Bruto domaći proizvod eurozone pao je za 0,6 odsto u četvrtom kvartalu 2020. u odnosu na prethodno tromesečje, prema fleš procjeni zavoda za statistiku EU, Eurostata.

Istovremeno, privreda Evropske unije je u posljednja tri mjeseca prošle godine zabilježila pad od 0,4 procenta na kvartalnom nivou, navodi se u saopštenju objavljenom danas na zvaničnoj internet stranici Eurostata.

Privrede eurozone i EU su prethodno, u trećem kvartalu 2020, registrovale snažan oporavak od 12,4 odsto, odnosno 11,5 procenata respektivno, nakon sunovrata tokom drugog tromjesečja, najvećeg od kada je 1995. počela da se vodi ta evidencija.

Naime, u jeku pandemije koronavirusa u periodu april-jun, BDP eurozone je potonuo za 11,7 odsto, a ekonomija EU za 11,4 procenta, podseća statistički zavod Unije.

Takođe dodaje da je u poređenju sa četvrtim tromjesečjem 2019. godine, privreda eurozone pala za 5 procenata tokom posljednja tri mjeseca lani, dok je BDP 27-članog bloka opao za 4,8 procenata, prema desezoniranim podacima.

Eurozona je u cijeloj 2020. godini zabilježila ekonomski pad od 6,8 odsto, a EU od 6,4 odsto, prema prvoj procjeni Eurostata, zasnovanoj na kalendarski i sezonski prilagođenim kvartalnim podacima.

Statistički zavoj je objavio i da su oba regiona u četvrtom kvartalu 2020. registrovala rast broja zaposlenih za 0,3 procenta u odnosu na prethodno tromjesečje. U odnosu na četvrti kvartal 2019, zaposlenost u eurozoni je međutim smanjena za 2 odsto, a u EU za 1,7 odsto.

Na nivou cijele prošle godine, zaposlenost u zoni jedinstvene valute je pala za 1,8 procenata, a u EU za 1,6 odsto.

Izvor: Bankar.rs