Rast britanske ekonomije će usporiti razvojem pregovora o Brexitu

Ekonomski rast u Velikoj Britaniji će usporiti tokom idućih nekoliko godina, dok se pregovori o Brexitu razvijaju, a potrošnja usporava

Blago podižući prethodnu prognozu, iz poslovnog udruženja britanske industrije CBI su poručili kako očekuju rast od 1,6 posto u 2017. i 1,4 posto u 2018. godini, pišu britanski mediji.

Međutim, to je jednako tromjesečnom prosječnom rastu od 0,3 posto, što je upola manje od stope rasta ostvarene od 2013. do 2016. godine.

Iz CBI-ja su perspektivu rasta opisali kao ‘stalnu ali prigušenu’. Procjenjuju da će izvoz Velike Britanije vjerovatno porasti idućih nekoliko godina zbog slabljenja funte, koja je od britanskog referenduma o izlasku iz Evropske unije pala za oko 15 posto u odnosu na dolar.

Međutim, CBI, koji zastupa interese poslovnog sektora u Velikoj Britaniji, smatra da će rastuća inflacija i slab rast plaća pogoditi domaću potražnju.

– Ljudi su već počeli osjećati finansijski pritisak. ‘Stezanje remena’ znači i sporiji rast potrošnje domaćinstava – kaže glavna direktorica CBI-ja Carolyn Fairbairn.

Vakon perioda nestabilnosti, vlada bi trebala pokazati da je Britanija i dalje ‘sjajno mjesto za poslovanje’.

Fairbairn je, takođe, pozvala pregovarače na obje strane da ostanu ‘hladni, smireni i pribrani’ dok dogovaraju sporazum o Brexitu. Što je manje vjerovatno da će biti postignut poželjan dogovor o Brexitu, to će biti teže kompanijama angažovati i zadržati talentovanu radnu snagu, kao i donijeti odluke o velikim ulaganjima. Moramo Brexit optimalno odraditi, naglašava Fairbairn.

Guverner centralne banke Velike Britanije (BoE) Mark Carney u maju je, takođe, upozorio na smanjenje potrošnje u ovoj godini, s obzirom na rast inflacije i pad realnih zarada.

Banka je smanjila svoje prognoze ekonomskog rasta za 2017. godinu s 2 na 1,9 posto te podigla procjene za rast inflacije s 2,4 na 2,8 posto. (Agencije)