Azijske berze nastavljaju svoj pad drugi dan zaredom

Na azijskim berzama u četvrtak su cijene akcija pale drugi dan zaredom, dok je dolar pod pritiskom jer raste nesigurnost po pitanju sudbine američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon optužbi da je pokušao uticati na saveznu istragu

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio na gubitku 1,4 odsto, dok su cijene akcija u Hong Kongu, Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,2 i 1 odsto. Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na gubitku 0,4 odsto.

Azijske berze slijede jučerašnji pad cijena akcija na Wall Streetu za 1,8 odsto, najveći od prošlog septembra, što je posljedica niza skandala u Washingtonu, od nedavne iznenadne Trumpove odluke o smjeni direktora FBI-a Jamesa Comeya, preko naslova u medijima da je predsjednik dao povjerljive informacije ruskom ministru spoljnih poslova, do najnovijeg otkrića da je Trump zatražio od bivšeg direktora FBI-a Comeyja da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savjetnika za sigurnost Michaela Flynna. Te optužbe nisu samo izazvale sumnje u vezi Trumpovih planova o poreskoj reformi i drugim podsticajnim politikama, nego su povećale i mogućnost odlaska Trumpa iz Bijele kuće.

Raste broj republikanaca koji podržavaju prijedlog za provođenje nezavisne istrage o mogućoj vezi između Trumpove predsjedničke kampanje i Rusije, a jedan je republikanac čak spomenuo i opoziv predsjednika.

Osim cijena akcija, jutros su pale i cijene nafte, nakon što su juče dostigle najviše nivoe u dvije nedjelje. Cijene ′crnog zlata′ podržavaju najave iz OPEC-a o produženju dogovora o smanjenju proizvodnje i nakon juna. S druge strane, naznake rasta proizvodnje u drugim zemljama koje nisu potpisnice tog sporazuma ne omogućuju veći rast cijena.

Jutros je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,25 odsto, na 52,10 dolara. A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom skandala u Washingtonu.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 97,52 boda, dok je juče u ovo doba iznosio 98,06 bodova. Pritom se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 111,20 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 112,65 jena. Američka je valuta oslabila i prema evropskoj, pa je cijena eura jutros dostigla 1,1145 dolara, najviši nivo u šest mjeseci, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1090 dolara.