Ni kriptovalute nisu imune na hakovanje

Valuta

Jedna od najvećih berzi za prodaju i kupovinu bitcoina, južnokorejska berza Bithumb, našla se na meti hakera, zbog čega su kompromitovani podaci o čak 30.000 kupaca i prodavaca

Da je došlo do hakerskog napada, postalo je jasno nakon što su pojedini kupci Bithumba prijavili da im je s računa nestao novac.

U istragu se uključila i južnokorejska agencija za internet i bezbjednost, ali prema trenutno dostupnim informacijama, korisničke lozinke nisu ukradene, već samo novac.

“Hakovan je lični računar jednog od zaposlenih, ne glavni server. Otkrivene su neke lične informacije kupaca, poput brojeva mobilnih telefona i e-mail adresa. Ali, otkrili smo i da je nekim kupcima ukraden novac jer su hakeri dobili pristup jednokratnim lozinkama koje se koriste u elektronskim finansijskim transakcijama”, navodi se u saopštenju Bithumba, objavljenom na Brave New Coin.

Iako nije zvanično potvrđeno, navodno se radi o krađi „nekoliko milijardi wona“ odnosno više miliona dolara.

Bithumb je jedna od najvećih i najprometnijih bitcoin berzi na svijetu, a ovaj slučaj samo pokazuje da je skok vrijednosti kriptovaluta izazvao pažnju ne samo kupaca i prodavaca već i hakera.

Uostalom, ovo nije prvi slučaj „nestanka“ velike količine kriptovalute. U 2014. godini još jedna berza – Mt. Gox – je nastradala u hakerskom napadu. Tada je „nestalo“ bitcoina u protuvrijednosti od 460 miliona dolara. Ali, tada je i bitcoin vrijedio znatno manje nego danas.

S porastom vrijednosti kriptovaluta i sve većim brojem korisnika, očekuje se da će se ovakvi slučajevi ponavljati sve češće.