Azijske berze ojačale, blagi pad dolara

Berza

Na azijskim berzama u četvrtak su indeksi porasli, što se najviše zahvaljuje jačanju energetskog sektora podstaknutog rastom cijena nafte, dok je američka valuta blago oslabila nakon četiri dana neprestanog jačanja

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na dobitku 0,3 odsto, dok su cijene akcija u Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,8 odsto. Berzanski indeksi u Singapuru i Šangaju pali su između 0,1 i 0,3 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio na dobitku 0,3 odsto.

Najviše su jutros porasle cijene akcija u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte nakon podataka o najvećem nedjeljnom padu zaliha sirove nafte u SAD-u u ovoj godini.

Nakon što je juče porasla više od 3 odsto, jutros je cijena barela na američkom tržištu ojačala daljih 0,4 odsto, na 47,55 dolara. I na londonskom je tržištu barel poskupio 0,4 odsto, na 50,45 dolara.

Drugih značajnijih vijesti koje bi podstakle ulagače zasad nema, dok su juče na Wall Streetu indeksi stagnirali zbog bure na političkoj sceni nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump iznenada otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeyja.

Trump je u utorak uveče poručio da je razriješio Comeya zbog njegovih grešaka i krivih odluka u lanjskoj istrazi o elektronskim porukama Hillary Clinton, no osnovana sumnja da Trump svojom odlukom pokušava omesti istragu koju je Comey vodio o navodnim ruskim računarskim napadima tokom lanjske predsedničke izborne kampanje i mogućoj povezanosti članova Trumpova izbornog štaba i Rusije.

Ulagači se plaše da će ta bura u Washingtonu ponovno odvratiti pažnjut Trumpove vlade od njegovih obećanja o smanjenju poreza i podsticanju državne potrošnje.

A ta Trumpova obećanja najvažniji su razlozi snažnog rasta cijena akcija na Wall Streetu od 8. novembra, kada je Trump pobijedio u trci za Bijelu kuću.

A na valutnim je tržištima dolar blago oslabio nakon četiri dana neprestanog rasta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,1 odsto, na 99,59 bodova. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti pao za 0,1 odsto, na 114,15 jena. Američka je valuta blago ojačala u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0870 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0890 dolara.