Huawei „napada“ iPhone X: U oktobru predstavlja AI smartfon

Mobilni

Kompanija Huawei je najavila da će u oktobru predstaviti svoj „prvi AI smartphone“ pod nazivom Mate 10

Huawei nikada nije bio suptilan u svojim marketinškim najavama, a dokaz za to je nedavno objavljeni video na Facebook-u. Naime, kineska kompanija je potisnula Apple s drugog mjesta najvećih proizvođača pametnih telefona na svijetu, a nova meta je iPhone-ov novi „neuronski motor“, hardver sa vještačkom inteligencijom.

Iako su najave možda bombastične, ne može se osporiti činjenica da Huawei napreduje u AI svijetu. Ugradnja AI čipova u mobilne telefone je velika prednost, jer oni omogućavaju bržu obradu podataka, duže trajanje baterije, kao i veću sigurnost korisnika. Na prošlomjesečnom IFA sajmu u Berlinu kompanija je predstavila novi čip Kirin 970, koji posjeduje sopstvenu neuronsku jedinicu – NPU.

Kao i Apple-ov neuronski engine, Huawei-jev NPU je set jezgara unutar čipseta koji obavljaju AI zadatke. Ipak, moguće je da je Huawei-jeva AI integracija još dublja. Prethodni flegšip te kompanije – Mate 9 – je koristio mašinsko učenje kako bi prilagodio operativni sistem uređaja navikama njegovog korisnika preusmjeravajući snagu i memoriju na najćešće izvršavane zadatke. Cilj Huawei-ja je da proširi AI tehnologiju na čitav sistem.

Možda Huawei ovim najavljuje ne samo AI hardver, nego i softver koji će iskoristiti mogućnosti učenja.