Wall Street: Novi rekordi indeksa

Berza

Na Wall Streetu su u srijedu najvažniji indeksi dostigli nove rekordne nivoe jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija i poruka Feda da će monetarnu politiku zaoštravati sporo

Dow Jones ojačao je 0,45 odsto, na 21.711 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,03 odsto, na 2.477 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 odsto, na 6.422 boda. Nove istorijsko najviše nivoe indeksa najviše se zahvaljuju nizu boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata kompanija, među kojima Boeinga i AT&T-a.

Cijena akcije najvećeg svjetskog proizvođača aviona skočila je gotovo 10 odsto, dok je akcija telekomunikacijskog diva poskupjela 5 odsto. Od početka sezone kvartalnih izvještaja poslovne rezultate objavila je otprilike trećina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je većina premašila očekivanja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju porasle za 9,9 odsto, dok su prije nedjelju dana očekivali rast zarada od oko 8 odsto.

Saopštenje čelnika američke centralne banke, nakon njihove dvodnevne ednice, nije osjetnije uticalo na tržište jer su poruke u skladu s očekivanjima.

Fed je ostavio ključne kamatne stope nepromjenjene u rasponu između 1,0 i 1,25 odsto te poručio da će nastaviti sporo zaoštravati monetarnu politiku. Poručio je, takođe, da će bilanse početi smanjivati relativno skoro, iz čega su analitičari zaključili da je Fed uvjeren da je ekonomija u dobrom stanju.

Od početka godine Fed je u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a poručuje da je do kraja godine moguće još jedno povećanje cijene novca, zavisno od ekonomskih pokazatelja.

Međutim, američkoa ekonomija ne raste tako brzo kao što se očekivalo, dok je stopa inflacije ispod ciljanih nivoa Feda od dva odsto. Stoga sve manje ulagača očekuje da će Fed u ovoj godini još jednom povećati kamate.

Nakon jučerašnjeg saopštenja Feda, trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi da će kamate biti povećane u decembru iznose samo 38 odsto, dok su još prije mjesec dana bili veći od 50 odsto.